Helsingin kaupunki hakee uutta ja innovatiivista terassikonseptia, jolla voidaan pidentää terassikautta pohjoisissa olosuhteissa ekologisuudesta tinkimättä. Kaupunki on käynnistänyt Ekotehokas terassi -kilpailun, jossa tavoitellaan ensimmäisenä maailmassa ympäristönäkökulmat huomioon ottavan terassin mallia. Kilpailu järjestetään yhdessä Green Net Finlandin kanssa. Terassin avulla halutaan tuoda ekologisuus ja kestävät energiavalinnat lähelle kuntalaisia Helsingin ravintolaterasseille ja kaupunkikuvaan.

Voittajaratkaisun edellytetään ottavan huomioon niin materiaalin kuin lämmitysratkaisunkin ekologisuuden. Etsittävän ratkaisun on oltava innovatiivinen, monistettava ja korkeatasoista kaupunkikuvaa edistävä. Myös kustannustehokkuuden on syytä olla kilpailuun osallistuvien mielessä, sillä konseptista halutaan helsinkiläisiä ravintoloita kiinnostava ja helposti tilattava.

Kilpailu on avoin kaikille, joilla on halua ja intoa lähteä luomaan uutta, ekotehokasta kaupunkikuvaa. Kisaan voivat osallistua esimerkiksi yritykset ja muut organisaatiot, insinöörit, muotoilijat, arkkitehdit ja muut asiantuntijat, alan opiskelijat sekä heidän muodostamansa työryhmät.

Kilpailun voittajaehdotuksen antaja pääsee mukaan luomaan ekologista kaupunkikuvaa. Helsingin kaupunki maksaa voittajalle 5000 euron palkinnon.

”Ekotehokas terassi -kilpailun kautta on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä mukaan ideoimaan, miten Helsingin terassit muutetaan ympäristöasiat huomioon ottaviksi”, sanoo kilpailuraadin puheenjohtaja, Helsingin kaupungin muotoilujohtaja Anne Stenroos.

Nykyisin Helsingin terasseilla käytetään pääosin lämmittimiä, jotka eivät ole ympäristöystävällisiä. Myöskään terassien rakennusmateriaaleja valittaessa ei ole kovin paljon mietitty käytettävien elementtien materiaalitehokkuutta, alkuperää tai kierrätettävyyttä. Materiaalien uudelleenkäyttöön, kestävyyteen ja hiilijalanjälkeen sekä terassin viherrakenteisiin on myös syytä kiinnittää huomiota.

Kilpailuehdotuksia otetaan vastaan sunnuntaihin 12.3.2017 klo 23:59 saakka. Kilpailun pääjärjestäjä on Helsingin kaupungin ympäristökeskus. Se on myös osallisena Ilmastokatu-hankkeessa, jossa Helsingin Iso Roobertinkadulla sekä Vantaan Tikkuraitilla ja Asematiellä etsitään jo rakennetussa kaupunkiympäristössä toimivia ratkaisuja, joilla kasvihuonekaasupäästöjä ja energiankulutusta voidaan leikata.

Kilpailun tarkat säännöt, osallistumisohjeet ja linkki osallistumiskaavakkeeseen ovat Ilmastokatu -hankkeen verkkosivuilla, http://ilmastokatu.fi.