Cool4City -hanke järjesti tustumisvierailuja Mikkelin kunnalliseen jätehuoltoon 7.6.2022. GNF osallistui matkaan koko tiimillä. Oli kiva nähdä livenä Cool4City kollegojamme HSY:ltä, Mikkelin Toimintakeskukselta/Uutta Elämää Group:ilta, Metsäsairilalta sekä jälleen kerran nähdä Cata3Pultin kollega Lappeenrannan kaupungilta ja BBC1:n kollega Miksei Mikkeliltä. Jännä sattuma oli se, että jo toisen kerran sää oli upean aurinkoinen, kun nyt oli meidän toinen käyntimme Mikkelissä (edellinen käynti oli joulukuussa 2021). Blogin otsikkona voisi ehkä olla  ”Jälleen kerran aurinkoinen päivä Mikkelissä”? 😊.

Tutustuminen alkoi Kiepistä (kuva1). Kieppi on Metsäsairilan (Mikkelin kunnallinen jätelaitos) ja Uutta Elämä Groupin pyörittämä ”sortti” tai ”hyödyksi” asema (”Sortti” on HSY:n ja ”Hyödyksi” on Etelä-Karjalan Jätehuollon EKJH:n vastaava konsepti). Kieppi sijaitsee noin 8 kilometrin matkan päästä Mikkelin keskustasta ja on osa Ecosairilan alueen kiertotalous-/jätehuoltoekosysteemiä. Tutustuimme muuhun osaan aluetta, joka sisältää mm. uuden innovaattivisen jätevesipuhdistamon, edellisellä käynnillä. Siitä löytyy aiempi blogikirjoitus.

Kuva 1. Näkymiä ”Kieppi”-hallista vierailulla 7.6.2022.

Kieppi-asema on rakennettu käyttäjäystävällisesti katettuun halliin. Heti sisäänkäynnin läheisyydessä on iso taulu, jossa on selkeä opastus/ohje huonekaluiden kierrätyskelpoisuudesta (kuva 2). Oma nurkka hallin alussa on varattu kierrätykseen kelpaaville tavaroille. Tässä osastossa työskentelee palkkatukilaisia, jotka arvioivat saapuvan tavaran kunnon. Elämä Group hakee Kiepistä kierrätykseen kelpaavia tavaroita, vie ne käsiteltäväksi ja sen jälkeen myyntiin omiin tiloihin Mikkeliin.

Kuva 2. Ohje-esimerkkejä jätteen lajitteluun Kieppi-asemalla Mikkelissä.

Kiinnitin huomiota Kiepin hyvään ergonomiaan. Jätelavoja on sijoitettu alas lattian tasolta, joten asiakkaiden ei tarvitse nostaa tavaroita (ks. kuvan 1 oikea alakulma).

Asiakkaat ensin lajittelevat jätteensä tai kierrätykseen kelpaavat tavarat oikeisiin paikkoihin ja sitten käyvät kassalla maksamassa. Jätevastaanottomaksuihin liittyen panimme merkille, että osa hinnoista on edullisempia verrattuna esim. HSY: Sortti-hintoihin. Kuvaan 3 olen kerännyt vertailun vuoksi hintatietoja kotitalouksille Metsäsairilan Kiepin lisäksi  HSY:n Sortti -asemilta sekä EKJH:n Hyödyksi -asemilta.

https://www.metsasairila.fi/hinnat/lajittelu-ja-kierratyskeskuksen-vastaanottohinnat.html

Kuva 3. Hinnastoesimerkkejä kotitalouksille – Kieppi, Hyödyksi, Sortti.

 

Olimme vaikuttuneita, miten taitavasti pelkällä kaivinkoneen kauhalla käsittelemällä runkopatjan muovivaahtopatja, kangas ja metalliosat päättyivät eri kasoihin rakennus- ja sekajätteen erillisessa hallissa (kuva 4).

Kuva 4. Metsäsairilan seka- ja rakennusjätteen (mm. huonekalujen) käsittelyalue.

Osana Ecosairilan ekosysteemiä on myös biokaasulaitos, joka tuottaa biometaania liikennekäyttöön. Mm. Metsäsairilan jäteautoja kulkee oman tuotannon biometaanilla. Yksi tankkausasemista sijaitsee alueella (kuva 5). Aiemmassa blogissa  oli jo maininta Mikkelin e-kaasuasemista kun kuvasin Etelä-Karjalan Jätehuollon EKJH:n biokaasulaitosta.

Kuva 5. Näkymiä biokaasulaitokselle, biokaasulla kulkeva jäteauto sekä e-kaasuasemalle 7.6.2022 vierailulla.

 

Ecosairilan alueen suljetun kaatopaikan kukkulalta löytyi myös komea aurinkosähkökenttä (kuva 6).

Kuva 6. Aurinkosähköpaneeleja Ecosairilassa.

Kuvasta 7 (alla) hahmottuu yleisnäkymä alueesta.

Ohjelmamme seuraava tutustumiskohde oli Uutta Elämää Group Mikkelin Raviradankadulla (kuva 8). Toiminnan laatu ja volyymi oli vaikuttava. Toimintaa toteutetaan n. 3 000 neliön tiloissa, mikä luo hyvät puitteet toiminnalle. Työpajojen, ruokalan ja auditorion lisäksi tiloissa on myös myymälä.

Kuva 8. Vierailu Uutta Elämää Groupissa 7.6.2022.

Paikkojen siisteys ja huippu järjestelmällisyys näkyi heti päälle. Volyymeihin liittyen: kodinkonetyöpaja (kuva 9) käsittelee ja myy n. 1 100 laitetta vuodessa. Ja koko homman pitävät kasassa 1,5 vakituista työntekijää ja lukuisia määrä avustavia ja osa-aikaisia henkilöitä. Puhdistettuja, korjattuja ja testattuja laitteitta 2 kk:n toimintakuulla myydään tilojen yhteydessä toimivassa myymälässä. Esim. keraaminen liesi ja korkea jääkaappi maksaa n. 100 €. Pesukoneiden toimivuutta testataan kahdella pesuohjelmalla. Jääkaappien sisälämpötiloja mitataan antureilla. Mikä laatu!

Kuva 9. Kodinkonetyöpaja Uutta Elämä Groupin tiloissa.

Mielenkiintoisia tuoteitta valmistellaan puu- ja metallipajoissa, kuten esim. kuvan 10 oikealla puolella näkyvä grilli. Grillin valmistuksessa käytetty pesukoneen rumpu ja työtuolin jalka.  Mietin, että tällainen voisi ehkä joskus ilmestyä myös omalle kotipihalle 😊.

Kuva 10. Puutyöpaja (vasemmalla) sekä kierrätysgrilli (oikealla) Uutta Elämää Groupin tiloissa.

Käsityöpajassa tehdään kauniita esineitä. Itsenäni hurmasi täysin nukkekoti (kuvassa 11 alla oikeassa yläkulmassa).

Kuva 11. Käsityöpaja Uutta Elämää Groupin tiloissa.

Kotiin vietäväksi päätyivät myymälästä hankitut sekä valmis että askarteluversio ”lyhdystä” 😊, jonka raaka-aineena oli ollut mm. vanha kirja:

 

Oli todellakin miellyttävä ja opettavainen matkapäivä. Päivään mahtui paljon innostavia keskusteluja ja nähtiin paljon hienoa työtä, jota Mikkelissä tehdään kestävän elämän edistämiseksi!

 

Kirjoittaja: Evilina Lutfi | GNF

Disclaimer: Täällä esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia.

Tutustumisvierailuja ja tämä blogi ovat osa Cool4City- ja Cata3Pult -hankkeita