Eilinen oli mieleenpainuva päivä – hyvässä mielessä! Päivän aiheena oli yhteisö, energia ja luonto.

Osallistuin Green Net Finlandin (GNF:n) ja Aalto-yliopiston Energize Co2mmunity porukan kokousmatkaan Lapinjärvelle, jolla tutustuttiin siellä toteuttavaan Husulanmäen pilottiin. Hybridikokouksen ohjelmassa oli myös tanskalaisten kollegojen mahtava esitys heidän edistyksellisestä Termonet-pilottikokeilustaan.

Mistä oikein oli kyse? Energize Co2mmunity on hanke, jossa GNF ja Aalto ovat päättäneet tarkastella lähemmin muutamia uusiutuvan lämmön yhteisöratkaisuja, jotka olisivat sopivia/kannattavia Husulanmäkeen suunnitellulle uudelle pientaloalueelle. Alueen kehittämistä on jo tehty muutamassa eri hankkeessa eri tahojen toimesta. Suunnitelmissa on ryhmärakentaa yhteensä 12 asuintaloa. Alueelle toivotaan yhteisöllisyyttä. Eilisen käyntiin ja sen tunnelmaan perustuen, siihen on hyvä pohja.

Husulanmäellä on kauniita vanhoja rakennuksia, jotka tulevat olemaan osana uutta asuinaluetta. Alkuperäistä monimuotoista metsäluontoa alueella tullaan säilyttämään. Osana ohjelmaa oli kierros Husulanmäen pilottialueella sekä eri lämmitysvaihtojen vertailututkimukten tulosten esittely (ks. kuvakollaasi 1).

 

Kuvakollaasi 1.

 

Yksi alueen vanhoista rakennuksista on rantasauna (kts. kuvakollaasi 2 alla). Mikä makea rakennus! On tarkoituksena, että se tulee olemaan uuden alueen yhteisösaunana.

Kuvakollaasi 2.

 

Saimme myös tutustua saunarakennuksessa alueen koeasukkaana majailleeseen ihmiseen ja hänen ihmisläheiseen koirakaveriin 😊. Oli mielenkiintoinen sattuma, että tanskalaista sukua oleva koira tuli innostuneena ”kuuntelemaan” tanskalaisten kollegojen esitystä Termonetistä (kts. kuvakollaasi 3).

Kuvakollaasi 3.

 

Todella kiinnostava oli tanskalaisten Thermo -road konsepti (ks. kuvakaappaus 4), jonka ytimessä on sadevesiä hyödyntävä viidennen sukupolven kaukolämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän yhdistelmä tai teknisemmin sanottuna hulevesi- ja matalalämpöisen aluelämpöverkkojärjestelmien yhdistäminen.

Kuvakaappaus 4.

 

Husulanmäen jälkeen suuntasimme Lapinjärvelle ja tutustuimme kunnan keskustaan (ks. kuvakollaasi 5) ja sen lähiympäristöön (ks. kuvakollaasi 6).

Kuvakollaasi 5.

Kuvakollaasi 6.

 

Lämmin yhteisötunne ja kiertotalous jäi mieleen

Itselleni jäi lämmin tunne siitä, että kun nautimme Ketunpesän ulkoterassilla kesäisestä lounaasta, ohikulkevista autoista tervehdettiin toisessa ruokapöydässä istuvaa yhteisöä. Ja muuten, istumapaikastani näkyvä pääkadun yllä värikkäillä pöksyillä koristettu lippusiima (ks. kuvakollaasi 5:n oikea ylänurkka) lisäsi hyvää tunnelmaa. Siitä tuli mieleen, että Lapinjärvellä tunnetaan myös kiertotalous 😊.

 

Miten mahtava, opettavainen ja samalla tunnelmallinen päivä! Kansainvälinen yhteistyö on tärkeä teema Energize Co2 -yhteisössä, kuten aina EU: n alueiden välisissä yhteistyöhankkeissa.

 

Blogikirjoittaja: Evilina Lutfi, Green Net Finland ry

 

(Energize Co2mmunity hanketta osarahoittaa Euroopan aluekehittämisrahaston Interreg Baltic Sea Region -ohjelma ja Lapinjärven kunta.)