GNF osallistui Europan Cluster Collaboration Platformin (ECCP) tuoreena jäsenenä European Cluster Conference 2022:een Prahassa 26-27.9.2022.

Konferenssi järjestettiin nyt kahdeksatta kertaa ja järjestäjinä sen taustalla oli EU:n komissio, Tsekin Euroopan neuvoston puheenjohtajuus ja Tsekin kauppa-ja teollisuusministeriö. O2-Arenalla pidetyssä tilaisuudessa oli mukana noin 600 osallistujaa ja mukana oli monia EU:n klusteritoimijoita eri teollisuuden aloilta ja eri EU-maista. Konferenssi pidetään kerran kahdessa vuodessa. Konferenssissa oli esillä klusteritoiminnan hyviä esimerkitarinoita ja siellä myös keskusteltiin Euroopan teollisuuden ajankohtaisista haasteista, kuten resilienssistä, kansainvälisestä kilpailukyvystä ja akuuteista energiahaasteista. Erityisen kiinnostavaa oli kuulla EU:n DG Growthin esitykset ”Industry transition pathways” prosessista, johon myös klusterit voivat päästä vaikuttamaan. Transition pathways on teollisuudenalakohtainen prosessi, jossa EU:n tasolla luodaan yhteistä linjaa ja pitemmän tähtäimen suunnitelmaa ajankohtaisiin haasteisiin vastaamiseksi. Näitä prosesseja on meneillään eri teollisuuden aloilla, kuten rakentaminen, autoteollisuus ja ruoan tuotanto. Lisäksi EU:ssa on meneillään pienempiä teollisuuden kehittämisaloitteita. Esimerkiksi valituilla teollisuuden aloilla, kuten aurinkokennoteollisuudessa, on käynnistetty prosessi tuotannon osittaiseksi siirtämiseksi Kiinasta Eurooppaan (kuvan paneelikeskustelussa cleantech- ja aurinkokennotuotannon edustajat keskustelivat aiheesta).

GNF:n toiminnanjohtaja Ilkka Aaltio osallistui myös konferenssin Matchmaking-tapahtumaan, jossa hänellä oli etukäteen sovittuja tapaamisia mm. Norjalaisten, Baskimaan ja Slovenian vihreän teknologian klusterien kanssa. GNF:n verkostoon kohdistui runsaasti mielenkiintoa konferenssissa ja saimme tehtyä myös itseämme tunnetuksi. Mukana Prahassa oli myös Green Tech 2.0 projektikumppanimme Tehnopol Science Parkin edustaja Tallinnasta. Tapasimme myös projektin clusterXchange-support officen henkilöitä konferenssissa. Iloksemme he ovat nyt saaneet uuden ClusterXchange-IT-portaalin toimintavalmiiksi ja sen myötä projektimme pääsee toteuttamaan suunniteltua klusterien jäsenorganisaatioiden vaihto-ohjelmaa.