ESILÄMPÖ hanke on kevään ja kesän 2024 aikana koonnut maakuntarajat ylittävän yhteistyöryhmän kiertotalouden ja energiatehokkuuden yhdistävään yhteistyöhön. Mukana ryhmässä on t&k organisaatioita, jätealan toimijoita ja yrityksiä. Kiertotalouden kehittäminen ja erityisesti materiaalien uudelleenkäytön kehittäminen on Suomessa tärkeää. Vuonna 2022 Suomessa tuotettiin jätettä n. 630 kg/capita, kun EU:n keskiarvo oli 513 kg/capita. HSY:n tilaston mukaan v. 2022 HSY:n toiminta-alueella yhdyskuntajätettä tuotettiin 582 kg/capita. Uudistetun jätedirektiivin mukaan yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 55 % v. 2025, ja nyt kierrätysaste on sen alapuolella: yhdyskuntajätteestä kierrätettiin v. 2022 46%. Teollisuuden jätteet eivät lukeudu yhdyskuntajätteisiin. Tilastokeskuksen mukaan v. 2021 Suomen materiaalien kiertotalousaste on n. 4,5 % kun EU:ssa keskiarvo on 11.7%. Edellämainituissa luvuissa huomioidaan materiaalien uudelleenhyödyntäminen, mutta ei hyödyntämistä energiana ja kysymys on painoprosenteista. Rakennus ja purkujätteet ovat kaivosjätteiden jälkeen Suomessa seuraavaksi suurin jäte-erä, jonka osuus oli 12 % Suomen jätteistä vuonna 2021 (tilastokeskus). ESILÄMPÖ-yhteistyöryhmässä on syntynyt ajatuksia jätemateriaalien hyödyntämisestä energian varastoinnissa. Suomessa on myös mahdollisuuksia hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja ja näin kasvattaa kiertotalousastetta.

Energiatalous on vihreän siirtymän ja energiamurroksen myötä uusien haasteiden edessä. Ylimääräistä energiaa on toisinaan runsaasti tarjolla (erityisesti kesällä) ja vastaavasti muina aikoina on tarve saada käyttöön varastoitua energiaa, ostoenergian sijaan. Energian kohtaanto-ongelma lisää energian hinnan vaihtelua mutta energian varastointi tarjoaa ratkaisun. Esim. talvisin aurinkoenergian saatavuus on vähäinen ja tuulettomina päivinä joudutaan usein turvautumaan hiilipäästöiltään suuriin energialähteisiin. Niiden sijaan energiavarastoja käyttämällä voitaisiin vähentää hiilipäästöjä, mikä olisi Hiilineutraali Suomi 2035 strategiassa keskeistä. 

Green Net Finland on ylimaakunnallisen yhteistyöryhmän tuloksena valmistellut ja jättänyt kansallisen ”energiatehokkuutoimenpiteiden edistäminen ja kasvihuonekaasujen vähentäminen” -teemaisen hankehakemuksen 2024 lokakuun valtakunnalliseen EAKR-hakuun. Hakemuksessa yhdistetään jätteiden uudelleenkäyttö ja lämpöenergian varastointi. Toivomme, että voimme tulevaisuudesssa jatkaa ylimaakunnallista yhteistyötä konkreettisesti uuden hankkeen puitteissa.